BİLGİSAYAR BİLEŞENLERİ


1)İŞLEMCİ (CPU)

Bilgisayar program komutlarını hafızadan alıp kodları çözen ve karşılığı olan işlemleri yerine getiren ana birimdir. Kısacası bilgisayarın beynidir. Tüm işlemler CPU tarafından yapılır. İşlem yeteneği ve hızı işlemcinin yeteneği ve hızıyla doğrudan ilgilidir.




2)HARDDİSK(SABİT DİSK)

Depolama ünitesidir. Sabit diskler büyük miktarda bilgiyi uzun süreli olarak saklamak için kullanılan manyetik disklerdir.

3.MAINBOARD(MOTHERBOARD-ANAKART)
Bilgisayardaki temel bileşenleri üzerinde bulunduran karttır. Anakart; CPU, BIOS, bellek, depolama aygıtı ara birimleri, seri ve paralel bağlı portlar, genişleme yuvaları ve eksen, klavye gibi çevre ünitelerinin denetleyicisini bulundurur.







4.RAM(Random Access Memory)

Rastgele erişimli bellek.
Herhangi bir noktasına doğrudan erişilebilen bellektir. Bilgisayar kapandığında içindeki veriler silinir. Geçici hafızadır.










5.ROM (READ ONLY MEMORY)

Salt okunur bellek.
İçerdiği verilerin üzerine sadece bir kere yazıldığı ve bir daha değiştirilemediği bellek tipidir. Bilgisayar yüklenmesini sağlayan ana program gibidir. Sürekli kullanılan programlar saklanır.
RAM' lerden en önemli farkı elektrik akımı kesildiğinde RAM' ler sakladıkları bilgiyi kaybederken ROM' lar kaybetmez.












6.EKRAN KARTI

Bilgisayarda PCI express ve AGP slotundan aldığı bilgileri işleyerek monitöre görüntü şeklinde yansıtır. Görüntüleri işlerken gölgelendirme, 3D efektlerinden sonra video bellek entegrelerine kaydederek birleştirir ve bu işlemler sonucunda oluşan görüntüyü çıkış portlarına verir.











7.PORTLAR

Klavye, mouse, monitör, yazıcı, tarayıcı gibi bilgisayara dışardan bağlanan her birime port denir. Portlar dışardan bilgi almaya veya dışarıya bilgi vermeye yarar.










Bir sonraki bloğumuzda bilgisayar mimarisi altında assembly dilinden bahsedeceğiz. Kendinize iyi bakın Hoşçakalın 😊






Yorumlar

Popüler Yayınlar