BİLGİSAYAR İLE İLGİLİ GENEL KONULAR

DONANIM:

Bilgisayar sistemini meydana getiren fiziksel birimlere donanım denir. Yazıcı, harddisk, bellek, monitor, klavye, disket, sürücüsünün her biri bilgisayar donanımının parçasıdır.



                

     
Birimleri arasındaki elektriksel sinyallerin iletişimini kapsayan bilgisayarların iç yapı dizaynı bilgisayar mimarisi olarak adlandırılır.

İŞLETİM SİSTEMLERİ:

Bilgisayar donanımı ile kullanıcı arasındaki iletişimi sağlayan programlar bütününe işletim sistemi denir. Bilgisayarların ilk döneminden günümüze kadar hızla gelişen, tek kullanıcılı (MS-DOS, CP/M, ... ) ve çok kullanıcılı (UNIX,XENIX,OS/2,WİNDOWS, ...)olmak üzere ikiye ayrılır.

YAZILIM:

Kodlama olarak da adlandırılan bu kavram,belirli bir işlemi meydana getirmek için yazılmış komutlar bütünüdür. Günümüzde, her alanda kullanılabilecek değişik amaçlara yönelik programlar, değişik programlama dillerinde yazılmaktadır.

PROGRAMLAMA:

Belirli bir amaca yönelik yazılımın, oluşmasını sağlamak için yapılan işleme verilen addır. C, Assembly, Pascal, Fortran, Basic, COBOL gibi çeşitli dillerde değişik programlar yazılabilir.

VERİ TABANI:

Alan ve kayıtlardan oluşmuş, bir ya da daha fazla dosyada muhafaza edilen veri topluluğuna veri tabanı denir. Bu işlemi gerçekleştiren programlara ise veri tabanı yönetim programı denir. Günümüzde hazır veri tabanı programları değişik amaçlara yönelik programlar yazılmasında kullanılır. Dbase ||| Plus, Dbase |V, Clipper, FoxPlus, SQL, Informix, Microsoft Access vb. veri tabanı yönetim programlarıdır.

SİSTEM ANALİZ:

Mevcut veya geliştirilecek bir sistemin bilgisayara aktarılması için detaylı olarak incelenip, programlamaya hazır hale getirilmesine kadar yapılan işlemlerin bütünüdür.

PAKET PROGRAMLAR:

Bilgisayarların günümüzde tıp, muhasebe, turizm, stok kontrol, havacılık, tekstil, eğitim, savunma sanayisi, bankacılık gibi yüzlerce alanda çeşitli amaçlara yönelik olarak kullanılan hazır programlara paket programlar denir.

GRAFİK:

Günümüzde, çeşitli alanlarda faydalanılan verilerin görsel amaçlarla kullanılmasıdır. Özellikle istatistik, tıp, oyun, bilgisayarla destekli üretim, tasarım gibi alanlarda yoğun olarak kullanılır.

YAPAY ZEKA:

Bilgisayarların, insani düşünce yapısına benzeyebilme yeteneğine yapay zeka denir. Tıpta teşhis edebilme, ses ve görüntü tanıma özelliklerine sahip programlara üretim alanında kullanılan robotlar bir bütüne girer.

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ:

Bilgisayar dünyasının korkulu rüyası olarak nitelendirilen bilgisayar virüsleri genellikle kötü amaçlar kullanılan yazılımlardır. Yayıldıkları ortamda veri kaybına neden olup sistemin tamamen çalışmaz hale getirebilme özellikleri olduğu için günümüzün en büyük bilgisayar düşmanlarıdır.

Bugünkü bloğumuzda bilgisayarın temel yapısını öğrendik. Bir sonraki bloğumuzda bilgisayar mimarisi üzerine değineceğiz.
Hoşçakalın 😊

Yorumlar

Popüler Yayınlar