PROGRAMLAMA DİLLERİ VE SEVİYELERİ HAKKINDA


Programlama dilleri seviyelerine göre gruplarda incelenir. Programlama dillerinin seviyeleri makine diline yakınlığı ile ölçülür.




1)Çok yüksek seviyeli diller

1.A)VisualBasic:
Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş nesne tabanlı görsel programlama dilidir.

1.B)VB.net:
Görsel programlama dili olan VisualBasic 'in son sürümü olan bu dil görsellik yanında .NET kütüphanesini de barındırır.

1.C)Access:
Bir veritabanı programlama dilidir. Microsoft tarafından kurulmuş ve geliştirilmiştir.

1.D)FoxPro:
Ashton Tate firmasında Dbase dilini üreten programcıların Dbase 'i bırakarak yazdıkları Dbase 'den daha etkili başarılı ve Dbase türevi olan bir programlama dilidir. Başarısının üzerine Microsoft tarafından satın alınıp Visual FoxPro adını almıştır.

1.E)PHP:
1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yayınlanan internet için üretilmiş programlama dilidir .C, Perl, Java ve C++ dan etkilenmiş olup nesne yönelimli ve yordamsal bir dildir.

1.F)Ruby:
1995 yılında Yukihiro Matsumoto tarafından yayınlanan, tasarlanan ve geliştirilen nesneye yönelik, reaktif bir programlama dilidir.

1.G)Python:
1991 yılında Guido Van Rossum tarafından tasarlanan ve Python Yazılım Vakfı tarafından geliştirilen güçlü, dinamik ve fonksiyonel bir programlama dilidir.


2)Yüksek seviyeli diller

2.A)Pascal:
1970 yılında bilgisayar bilimcisi Niklaus Wirth tarafından yapısal programlamayı derleyiciler için daha kolay işlenir hale getirmek için geliştirilmiştir. ALGOL programlama dilinden türetilmiştir.

2.B)Basic:
1964 yılında John George Kemeny ve Thomas Eugene Kurtz tarafından tasarlanmıştır. Yapısal olmayan ve sonralarında yordamsal ve nesne yönelimli programlama dilidir.

2.C)Fortran:
1957 yılında John Backus tarafından tasarlanan ve IBM ortaklığıyla geliştirilen yordamsal, nesne yönelimli genel programlama dilidir.

2.D)COBOL:
1959 yılında üniversiteler, hükümetler ve ticari kuruluşlar tarafından oluşturulan bir komite tarafından yaratılmıştır.2002 yılından beri nesne yönelimli programlamayı desteklemektedir.

3)Orta seviyeli diller

3.A)C:
1972 yılında Dennis Kitchie tarafından tasarlanan UNIX işletim sistemine geliştirmek amacıyla tasarlanmıştır. AT&T Bell laboratuvarlarında geliştirilmiştir. B programlama dilinden esinlenerek oluşturulmuştur. C dilinin getirdiği esneklik, assembly dili ile yüksek düzeyli dillerin yeteneklerine sahip olması C dilinin en çok kullanılan dillerden biri olmasını sağlamıştır.

3.B)C++:
1983 yılında Bjarne Stroustrup tarafından tasarlanan ve Bell laboratuvarlarında ortak olarak geliştirilen programlama dilidir. Her C programı aynı zamanda bir C++ programıdır. Ancak her C++ programı bir C programı değildir. C++ , C 'ye göre çok biçimli dildir.

3.C)C#:
Microsoft tarafından tasarlanan ve geliştirilen yeni nesil programlama dilidir. 2000 yılında çıkmış olan bu dil birçok alanda Java 'yı kendine örnek alır. C ve C++ 'ın kod sözdizimine benzer kod yapısındadır.

3.D)Java:
1995 yılında James Gosling & Sun Microsystems tarafından tasarlanan ve Oracle Corporation tarafından geliştirilen nesne yönelimli programlama dilidir. C# 'ın atası gibidir.

4)Düşük seviyeli diller

4.A)Assembly:
Makine dilinden sonra ortaya çıkmıştır. Makine diline en yakın dildir. Derleyicisi assemblerdır.

5)Makine dili:

Mikroişlemci ya da Mikro denetleyici gibi komut işleme yeteneğine sahip entegrelerin işleyebilecekleri komutlarda ve buna uygun sözdiziminden oluşan dildir. Bu dil sadece 0 ve 1 binary ikililerinin anlamlı kombinasyonlarından meydana gelir.Bu nedenle makine dilini anlamak zordur. Bu dilin komutları donanıma bağlıdır.

Bugünkü bloğumuzda programlama dilleri ve seviyeleri hakkında genel bir bilgi vermiş olduk.
Bir sonraki bloğumuzda görüşmek üzere 😊





Yorumlar

Popüler Yayınlar